Het is net een mens: Esther Jongste

Frank van Neerbos/ juni 9, 2016/ Het zijn net mensen/ 1 comments

Een nieuwkomer in het lerarenteam: Esther Jongste.
De kans is groot dat je nog niet veel van haar weet. Hierom zijn wij hierachter gegaan om meer over haar te weten te komen. Zoals haar hobbies, onderzoeken en vakken!

Wat doet u in uw vrije tijd als hobbies en waar houdt u zich heel veel mee bezig naast uw werk?
“Ik ben grootst fan van fotografie. Een tijdje geleden een nieuwe camera gekocht en ben nu allerlei fotoprojecten aan het doen. Ik doe ze ook allemaal door elkaar dus dat helpt dan weer niet echt om er überhaupt eentje af te ronden.
Ben nu vooral bezig met vogels, ik heb ook een abonnement op de dierentuin, dus dan ga ik daarheen of dan ga ik naar een vogelpark en dan een hele fotoshoot maken van de manier waarop de vleugels in elkaar zitten en hoe de ogen in elkaar zitten, ze kunnen je heel slim aankijken alsof ze precies weten wat je denkt. Ja ik vind het hele mooie dieren en dat kan ik dan combineren met fotografie.
En ik ga tegenwoordig veel wandelen met een vriendin die traint voor de halve marathon. Op haar rustdagen gaat ze alleen maar gewoon lopen en hardlopen ben ik niet zo voor gebouwd, dus dan ga ik mee gewoon lopen.”

Wat voor vooropleidingen heeft u gedaan en hoe is dat verlopen?
“Ik ben begonnen op het vwo, netjes alles in 6 jaar gedaan, profiel natuur en gezondheid. En toen heb ik een keer een uitstapje gemaakt in de 3e naar de hogeschool Rotterdam, hier, en toen waren ze allerlei leuke dingen aan het doen met gel maken en shampoo maken om ons naar die school te lokken en ik was eigenlijk meteen verkocht.
Ben nog wel heel braaf naar de studiebeurzen enzo geweest om bij andere opleidingen te kijken omdat ze ook een beetje zaten te pushen van school uit van ‘vwo’ers horen naar de universiteit te gaan’. Maar ja, ik wilde heel graag een opleiding waar ik heel veel vragen kon stellen en heel veel met mijn handen kon doen, dus toen ben ik hier op BML terecht gekomen.
Een verkorte opleiding voor vwo’ers gedaan, 3 jaar, minor research and lifescience en toen naar de VU Amsterdam (vrije universiteit) gegaan, naar biomedische wetenschappen om master te doen in immunologie en infectieziekten.”

Nou leuk :-), dus uw vakgebied is immunologie en infectieziekten, bent u ook van plan om daar nog verder in te gaan en om een PhD te halen?
“Ik had het wel heel leuk gevonden om een PhD te doen, heb ook veel gesolliciteerd afgelopen anderhalf jaar op PhD plekken maar het is echt superlastig nu een PhD plek te vinden. Heel veel geven plekken nu weg aan anderen binnen de opleiding, tenminste de opleiding binnen het instituut, of ze zetten gewoon geen vacatures meer uit met de vacaturestop nu enzo.
Dus ik zou het wel leuk vinden als ik de kans krijg maar ik ben nu ook wel een beetje uit het onderzoek.”

Heeft u wel onderzoek gedaan naar iets binnen immunologie?
“Binnen mijn stages wel, maar geen echte betaalde baan zeg maar er in gehad.”

Waar heeft u dan stage gelopen?
“Toen ik hier studeerde op genetica, daar heb ik microRNA-onderzoek gedaan.
Toen ben ik overgestapt voor mijn afstudeerstage naar niertransplantatie en daar heb ik de immunologische effecten van stamcellen onderzocht van niertransplantatiepatiënten. Kijken of je met stamcellen uit de eigen vetweefsel immuuntherapie kan geven zodat je ze geen pillen hoeft te geven.
En tijdens mijn master heb ik eerst stage gelopen bij de parasitologie dat was een malariaproject. Als je parasieten bij muizen inspuit kijken wat voor immuunreacties er plaatsvinden. En of als je dat later, heel ver later, bij mensen zou doen of de eigen immuunsysteem zo geboost kan worden dat je zelf die parasiet kan uitvechten.”

Dat is best wel cool
“Hij was, ja hij was heel tof. Het was jammer dat ik niet zo heel goed met mijn begeleidster op kon schieten anders had ik er heel graag gebleven.
Oh ja, en toen mijn afstudeerstage bij heelkunde en dat was immuunreacties in borstkankerpatiënten.”

Heeft u dit altijd al gewild, is dit wel echt waar u altijd van gedroomd heeft of had u eerst een hele grote passie dat u bijvoorbeeld astronaut wilde worden of iets dergelijks?
“Ik heb nooit astronaut willen worden, ik heb wel een tijdje nagedacht over geneeskunde en diergeneeskunde. Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat dierenartsen ook dieren laten inslapen en toen was ik er wel een beetje vanaf. En geneeskunde had ik zoiets van dat is 6 jaar en dan nog eens minimaal 6 jaar want dan had ik chirurg willen worden.
Maar ja toen was ik een jaar of 14 toen ik dat dacht van ik kan wel eventjes geneeskunde gaan doen, en toen kwam ik erachter dat veel te nieuwsgierig was om alleen maar met 1 ding bezig te zijn en dat ik dus veel beter een onderzoek studie kon kiezen. Ik was er wel vrij snel achter.”

Dat is best wel cool, er zijn heel veel mensen die dat natuurlijk niet hebben, die er pas veel later achter komen.
“Ja, ja ik kan me ook wel indenken, ik bedoel, je wordt heel jong bijna gedwongen om een keus te maken, als je twaalf, dertien bent moet je al je vakkenpakket gaan kiezen met dit wil ik later ongeveer gaan doen. Dus ja het is wel erg jong.”

Waarom heeft u er uiteindelijk voor gekozen om les te gaan geven, wat heeft u gedreven tot leraar zijnde?
“Nou, ik vond het altijd al wel leuk, ik gaf vroeger toen ik op de middelbare school zat bijles Engels en biologie aan lagere jaars dus ik had wel ergens in mijn hoofd van goh, als ik ooit afgestudeerd ben en een tijdje in een bedrijf heb gewerkt is het misschien wel leuk als ik ga lesgeven.
Maar ja, toen kwam ik van de universiteit af, ben ik gaan solliciteren en kwam ik erachter dat het eigenlijk toch wel heel moeilijk was om een baan te vinden.
En toen kwam hier een positie vrij op mijn oude school waar ik het ontzettend naar mijn had, en toen had ik zoiets van wie niet waagt die niet wint. Wie zegt dat ze niet al iemand aannemen die wat jonger is ook al heeft die nog niet zoveel ervaring.
En toen ben ik hier een soort van per ongeluk in gerold eigenlijk. Ik had altijd verwacht dat ik wat ouder zou zijn als ik les zou gaan geven zodat de studenten zoiets hebben van wauw die heeft ervaring daar kan ik naar luisteren.”

Maar ja, dat is niet altijd nodig, ervaring, enthousiasme is volgens mij ook iets wat groots meespeelt.
“Jawel maar ja ik had verwacht dat ik wat ouder zou zijn, ik heb het wel altijd al willen doen, ik vind het ontzettend leuk om te presenteren, ik vind het ontzettend leuk om dingen over te dragen aan de volgende die het lab op wil, die verschrikkelijk nieuwsgierig zijn. Altijd leuk om 1001 vragen te beantwoorden, maar ja, ik had verwacht dat ik iets ouder zou zijn.”

U heeft nu de afgelopen periode KIV21 gegeven, maar zijn er ook andere vakken waar u ook lesgeeft?
“Ik geef deze periode BLV41, dus eiwitpracticum. En daarnaast ga ik meedraaien met het eiwitproject en met nano biologie. En ja in het nieuwe jaar gaan we wel zien. Ik heb me ingeschreven voor een paar vakken, kijken wat ik krijg.”

En u heeft het nog steeds naar uw zin?
“Ik heb het nog steeds naar mijn zin, leuke collega’s, leuke studenten.”

Dan heb ik verder niks, dan bedank ik u voor dit korte interview en veel succes nog met dat practicum.
“Dank je wel.”

Ben je geïnteresseerd in haar onderzoeken?
Als je geïnteresseerd bent in haar onderzoeken, één van haar onderzoeken, immunologische effecten van mesenchymale stamcellen bij niertransplantatie patiënten, kan hier worden gevonden: [x]

Het onderzoek naar de DNA damage response (2011, Erasmus MC, afdeling Genetica) is wel gepubliceerd, maar onder de naam van haar begeleider. Dit onderzoek is hier te vinden [x] en [x]

Verder heeft Esther nog geen gepubliceerde werken. Het onderzoek dat ze heeft verricht tijdens haar afstudeerstage aan de VU wordt deze zomer gepubliceerd. Dit was het onderzoek: ‘de invloed van het immuunsysteem van de tumor op het type hormonale therapie wat het meest effectief is bij borstkankerpatiënten (2014, LUMC, afdeling Heelkunde-Oncologie)’.

Haar laatste onderzoek was in Leiden (2013, LUMC, afdeling Parasitologie) over immuunreacties bij infectie met een genetisch gemankeerde malariaparasiet (Plasmodium yoelii, muis). Dat was een net opstartend onderzoek, waar ze nu nog hard mee bezig zijn.

Geschreven door: Chiara Glen

1 Comment

  1. Ik heb genoten van het lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*