Verslag lezing Rotterdam Chemische Kring: identificatie chemische wapens in biomedische samples van slachtoffers.

Marjoke Koster/ september 20, 2018/ Lezingen/ 0 comments

Lezing RCK 10-9-18: dr. Daan Noort: Verification of exposure to chemical warfare agents through analysis of biomedical samples 

Sinds jaar en dag organiseert de Rotterdamsche Chemische Kring, onderdeel van de KNCV, lezingen op onze locatie van de Hogeschool Rotterdam. Deze vinden op maandag om half 8 plaats. Hierbij nodigen ze diverse interessante sprekers uit met uiteenlopende onderwerpen. Dit was de eerste RCK lezing die ik bijwoonde en ging over het identificeren van chemische wapens in biomedische samples van slachtoffers. Dit is best een recent onderwerp gezien de Novichok vergiftigingen in Engeland, ook een chemisch wapen.  

Dr. Daan Noort, vertelde over zijn onderzoek bij TNO. Zij vallen onder Defensie en doen in opdracht van de NATO en UN als designated laboratorium onderzoek om te kunnen achterhalen waar slachtoffers van aanvallen aan blootgesteld zijn.  

Dit onderzoek werd vroeger gedaan op de omgeving, maar omdat deze reststoffen snel vergaan door weersinvloeden is er een methode opgezet om metabolieten van gifgassen in menselijk weefsel aan te tonen met behulp van specifieke biomarkers. Dit zijn indicatoren die een bepaalde stof aan kunnen tonen.  

Zo kan je bijvoorbeeld blootstelling aan Sarin aantonen, een vreselijk zenuwgas dat in Syrië in 2013 is gebruikt. Sarin zorgt ervoor dat het enzym Acetylcholinesterase geremd wordt. Dit enzym zorgt ervoor dat het acetylcholine (een neurotransmitter), wat bij je synapsen van je zenuwen vrij komt, weggevangen wordt zodat korte signalen doorgegeven kunnen worden. Bij remming van dit enzym blijven er zenuwimpulsen komen waardoor je in essentie sterft aan een overvloed van prikkels.  

Er werd verteld over de verschillende methodes om de aanwezigheid van Sarin te kunnen analyseren. Dit kan zowel met Butyrylcholinesterase (BUCHE) isolatie uit plasma via IgG antilichamen en LC:MS (vloeibare chromatografie met massa spectrometrie) als via derivatisering van IMPA (een hydrolyseproduct van Sarin) en vervolgens GC:MS (Gas chromatografie en massa spectrofotometrie).  

Ben je geïnteresseerd in zijn onderzoek? Lees het dan hier: https://link.springer.com/article/10.1007/s11419-017-0376-7 wil je nog wat makkelijker leesbare informatie over zenuwgassen en het onderzoek? Kijk dan hier: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/zeker-over-zenuwgas/ 

Het was een boeiende avond met levendige discussies en een hoop kennisverrijking over chemie. Wil jij ook een keer naar een RCK lezing? Hou dan onze website  en de Facebookpagina in de gaten voor de toekomstige lezingen, de eerst volgende is in oktober! 

 


Geschreven door: Elisa Tsai-Meu-Chong, vierdejaars student BML 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*