Elektriciteit uit planten.

Frank van Neerbos/ februari 9, 2016/ Nieuws/ 0 comments


Wie recent het nieuws heeft gevolgd, weet dat de mensheid kampt met een heuse energiecrisis. Om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan moet er zo snel mogelijk worden overgestapt op een andere vorm van energieopwekking, wat duurzaam, makkelijk beschikbaar is en goedkoop in de productie is.
Om dit probleem te tackelen is het bedrijf plant-e ontstaan met een creatieve oplossing, namelijk elektriciteit opwekken door gebruik te maken van het groenste wat je maar kan bedenken: Planten!

Hoe het werkt

Zoals iedereen weet zet een plant koolstofdioxide met behulp van lichtenergie, om in koolhydraten zoals glucose en zuurstof. Deze koolhydraten heeft een plant nodig om te groeien, maar de plant scheidt ook wat van de glucose af wat het niet meer nodig heeft.
Dit glucose wordt door verscheidene micro-organismen in het ecosysteem rondom de wortelen opgenomen en via de citroenzuurcyclus omgezet in energie en koolstofdioxide. De micro-organismen scheiden op hun beurt deze koolstofdioxide en wat elektronen uit in het milieu om hun heen.
Door simpelweg een Anode en Kathode te plaatsen in dit systeem, kan men deze elektronen opvangen en omzetten in energie.
Dit doet velen misschien denken aan de welbekende appelbatterij, echter de zuren in de appel breken de koper en zink af in de kathode en anode, waardoor het niet heel duurzaam is en ook nog vergiftigend werkt. Dit probleem is simpelweg omzeild door gebruik te maken van inerte koper elektroden.

Toekomst

Het beeld van plant-e is dat straks iedere woning een letterlijk groen dak heeft, wat elektriciteit kan opwekken. Waar het dak dan verantwoordelijk is voor 50% van de elektriciteitsvraag voldoet van de woning. Hiervoor worden de eerste proeven al uitgevoerd, door de eerste planten elektriciteit centrale te hebben geïnstalleerd op het dak voor het Nederlands instituut voor de Ecologie (NIOO-KNAW).

d2076ca6a4-Green Electricity Roof visual 6

Bron: http://plant-e.com/

Geschreven door: Frank van Neerbos

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*