Het verlengen van je leven

Frank van Neerbos/ februari 10, 2016/ Nieuws/ 0 comments

De ophoping van senescente cellen blijkt een significant effect te hebben op de levensduur en leeftijd gerelateerde klachten. Verwijdering lijkt de levensduur positief te kunnen beïnvloeden.

Senescente cellen.

Senescente cellen zijn cellen, die door chronische of acute stress, slijtage heeft opgelopen en hierdoor niet meer deelt. Bij deze cellen is de celdeling weliswaar gestopt, maar de stofwisseling gaat nog wel door.
Het stoppen van de celdeling, voorkomt onder meer het ontstaan van kanker en genetische mutaties. De verouderde cellen zijn hierdoor geen potentieel gevaar meer voor ongeremde deling. Maar doordat deze cellen de weefselstructuur aanpassen, kunnen ze een aanzet tot het ontstaan van kanker vormen.
Dermate de tijd vordert, hopen deze cellen op in weefsels en organen, wat de functie verminderd en een waarschijnlijke kandidaat is voor veroudering. Deze cellen worden vaak gekarakteriseerd door de expressie van het eiwit P16INK4a. Cellen met dit eiwit houden de groei van neoplastische cellen tegen en hebben een bevorderende rol in weefsel hervorming in embryogenese en wondgenezing.

Het testen

Om de relevantie en consequenties van de senescente cellen te onderzoeken, is apoptose ingezet van cellen die het P16INK4a expressen. Dit is gedaan door twee keer per week een bepaald stofje te injecteren, wat begon toen de muizen een jaar oud waren.
De toediening van deze stof (AP20187) in muizen liet de mediane levensduur van de muizenpopulaties significant toenemen, in mannelijke en vrouwelijke muizen en in muizen met twee verschillende genetische achtergronden, in vergelijking met de controle muizen.
Naast de toegenomen levensduur, leek het verwijderen van deze cellen het vormen van tumoren uit te stellen en verminderde de achteruitgang van de organen en weefsels. Dit alles zonder schijnbare negatieve bijwerkingen.

Conclusies

Hierdoor is gevonden dat de ophoping van senescente cellen een negatief effect hebben op de levensspanne en leeftijdsafhankelijke veranderingen in verscheidene organen bevorderen. De verwijdering van deze cellen kan een goede manier zijn om de levensduur toe te laten nemen.

Onderstaande afbeelding
Beide muizen in onderstaande afbeelding zijn even oud (2 jaar). De rechter muis is behandeld met het stofje, terwijl de linkermuis onbehandeld is gebleven.

f82ce632-eae2-4e04-a17b-b11e6fcea479

Bron: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature16932.html

Geschreven door: Frank van Neerbos

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*