iGEM team Hogeschool Rotterdam naar Boston

Marjoke Koster/ november 14, 2018/ Nieuws, Projecten/ 0 comments

Elise Grootscholten, 4e jaars student van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is dit jaar mee geweest naar Boston om hun project te presenteren. Lees voorgaande stukjes die we op de website geplaatst hebben hier.

iGEM…. Een aantal van jullie zal er vast van gehoord hebben nu de Hogeschool Rotterdam dit jaar voor het eerst zelf heeft deelgenomen aan de competitie! 

Voor iedereen die er nog nooit van gehoord heeft: iGEM staat voor International Genetically Engineered Machine. Het is de grootste synthetisch biologie competitie van de wereld. Dit jaar deden maar liefst 340 teams mee uit 42 landen!! Wij zijn de eerste Hogeschool ooit die meedoet aan deze competitie en daar zijn we natuurlijk erg trots op. 

 Ons project 

Koolstof monoxide (CO) is aanwezig in verschillende industrieën door onvolledige verbrandingen. Zelfs lage concentraties zijn schadelijk. Elk jaar sterven er honderden mensen door blootstelling aan CO[1]. Omdat CO geur en kleurloos is, is het belangrijk dat er goede detectiemethoden zijn. De huidige detectoren hebben interferentie met waterstofgas en degene die geen interferentie hebben detecteren niet snel genoeg. Door de interferentie zijn er valse alarmen. Met ons project wilden we een selectieve CO detector ontwikkelen met bacteriën.

CooA is een eiwit dat kan binden aan CO, in een zelfde soort manier als hemoglobine aan CO kan binden[2]. Nadat CO is gebonden vind er een verandering van het CooA eiwit plaats dat vervolgens andere DNA stukken kan herkennen. De CooF en CooM promotors[3] 

Figuur 1: Het CooA eiwit

Achter deze promotors is een gen geplaatst dat CO2 produceert dat opgevangen wordt in een buisje. 

Als er genoeg CO2 is geproduceerd zal het elektrische signaal tussen de lagere elektrode (blauw) en de referentie elektrode (onderin het buisje, groen) onderbroken worden en zal er een signaal afgegeven worden. Zie figuur 2.

Figuur 3: De hardware, 1: testbuisje, 2: peristaltische pomp 3: omgevingsregelaar met de testbuis shaker en de temperatuurregelaar.

 

Figuur 2: Buisje met elektrodes.

 

 

Klik hier voor meer informatie over het project van de Hogeschool Rotterdam.

Op donderdag 22 november zal er een presentatie en uitleg voor het nieuwe team gegeven worden. Lijkt het je interessant en wil je misschien meedoen in het team van 2019? Kom dan vooral kijken! Het is van 17:30 tot 18:30 in lokaal RS.00.31 op de locatie Rochussenstraat van de Hogeschool Rotterdam.  

Kun je niet komen en heb te toch interesse om misschien mee te doen met het team van 2019?  Mail dan naar igemteam.hr@gmail.com.

Referenties 

  1.  Health, National Center for Environmental (30 December 2015). ”Carbon Monoxide Poisoning – Frequently Asked Questions”. www.cdc.gov. Archived from the original on 5 July 2017. Retrieved 2 July 2017
  2. 2. Shelver, D., Kerby, R. L., He, Y., & Roberts, G. P. (1997). CooA, a CO-sensing transcription factor from Rhodospirillum rubrum, is a CO-binding heme Proceedings of the National Academy of Sciences, 94(21), 11216–11220. doi:10.1073/pnas.94.21.11216.
  3. 3. Coyle, C. M., Puranik, M., Youn, H., Nielsen, S. B., Williams, R. D., Kerby, R. L., … Spiro, T. G. (2003). Activation Mechanism of the CO Sensor CooA. Journal of Biological Chemistry, 278(37), 35384–35393. doi:10.1074/jbc.m301000200.

 


Created by Elise Grootscholten

Edited by Marjoke Koster

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*