Lezing in de actualiteit: Brucella Canis in Nederland…

Elisa Tsai Meu Chong/ maart 15, 2017/ Nieuws/ 0 comments

9 maart 2017 heeft een van onze docenten, Astrid Skarp, een lezing gegeven over haar onderzoek naar Campylobacter, Brucella en Staphylococcus in Finland en Zweden.

Helaas is dit onderwerp nu een stuk actueler geworden door de vondst van Brucella canis bij honden in Nederland.

Brucella canis kan infecties veroorzaken aan het reproductiesysteem van honden, wat soms leidt tot spontane abortus. Brucella is een zoönose en kan ook bij mensen infecties veroorzaken.
Brucella is een gram-negatieve proteobacterie. Onder de microscoop ziet het er uit als een coccobacillus en het bijzondere aan de Brucella bacterie is het feit dat ze niet een maar twee chromosomen bevatten.

“De Nederlandse honden waarbij een infectie met Brucella canis werd vastgesteld waren allemaal afkomstig uit Oost-Europa (Bulgarije en Roemenië). De honden waren in 2016 via verschillende stichtingen vanuit Oost-Europa naar Nederland gekomen. Hoogstwaarschijnlijk hadden de honden de infectie al opgelopen in het land van herkomst. Een deel van de honden had namelijk al ziekteverschijnselen toen ze naar Nederland kwamen. Daarnaast waren een aantal honden afkomstig uit hetzelfde nest. Het lijkt dus aannemelijk dat deze honden al in de baarmoeder of als jonge pup besmet zijn geraakt.” –Artikel op Diergeneeskunde.nl

Informatie over Brucellose op de RIVM site

BacMap Brucella canis

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*