Vibrio Natriegens… ooit van gehoord?

Marjoke Koster/ november 29, 2018/ Nieuws, Projecten/ 0 comments

Elise, student van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is zoals ze eerder schreef naar Boston geweest voor de iGEM competitie. Daar heeft ze veel ideeën opgedaan. Onderstaand een interessant stukje over een bacteriestam.

Vibrio Natriegens… ooit van gehoord? Nee precies, ik ook niet.  

Totdat het iGEM team van Marburg (Duitsland) hun project tijdens de kwalificaties voor de Overall prijs op de Giant Jamboree in Boston presenteerde. Ze hebben hiermee de iGEM overall overgraduate 2018 prijs gewonnen! Klik hier voor meer informatie 

Omdat ik het een supergaaf project vind leek het me leuk wat uit te leggen over de bacteriën waar ze mee gewerkt hebben: Vibrio Natriegens.  

Momenteel wordt E.coli in de meeste laboratoria gebruikt als bacterie om kloneringen mee uit te voeren. Waarschijnlijk heb je er zelf ook wel eens mee gewerkt. Helaas duurt het wachten op resultaten best lang, zo kan je pas de dag erna de groei van de bacteriën bekijken en ermee verder werken.  

Maar daar is een oplossing voor! 

Team Marburg heeft zich verdiept in V. Natriegens. Dit is een gram negatieve staafvormige bacterie en die voornamelijk voorkomt in zoutwatergrond. Omdat deze bacterie zich elke 7 minuten deelt, is het ‘s werelds snelst groeiende bacterie! Door deze bacteriën te gebruiken kunnen er veel meer experimenten op een dag gedaan worden. Dit kan handig zijn voor op school, maar ook in het werkveld. Op deze manier kunnen veel kosten bespaard worden. 

Vibrio natriegens (Bron: bdti)

De reden dat V. Natriegens zo snel deelt is de grote hoeveelheid van het aanwezige ribosomaal RNA (rRNA). En omdat rRNA de beperkende factor is voor het aantal ribosomen betekend dit dus dat er meer ribosomen zijn. Zo wordt het aantal ribosomen in V. Natriegens op 115.000 geschat en die van E.coli tussen de 70.000 en 90.000. Dit is de beperkende factor van E.coli en veel andere bacteriën, omdat meer ribosomen meer synthese van eiwitten betekent, dus kunnen cellen ook sneller alle benodigde eiwitten aanmaken die nodig zijn voor de celdeling.  

Ook heeft de snelle deling te maken met het feit dat het DNA van V. Natriegens op 2 chromosomen ligt. Er zijn twee Origins of replication (ori) zijn en er kan daardoor meer DNA tegelijk gesynthetiseerd worden.  

Team Marburg heeft de originele stam zo aangepast dat er 3 nieuwe V. Natriegens stammen ontstaan zijn. Deze hebben verschillende functies en kunnen gebruikt worden voor: kloneren, het tot expressie brengen van eiwitten of gebruiken voor eiwit interactie studies. Daarnaast hebben ze nog andere DNA stukken gekarakteriseerd. 

Wil je meer weten over het project, kijk dan op hun website: http://2018.igem.org/Team:Marburg 

Wie weet gebruiken wij deze bacterie over een tijdje ook wel op school

 


Created by Elise Grootscholten

Edited by Marjoke Koster

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*