Vleesetende zweren verspreiden zich snel door Australië

Marjoke Koster/ april 20, 2018/ Nieuws/ 0 comments

Zweren zijn ontstekingen die overal kunnen voorkomen op het huidweefsel en/of het slijmweefsel. Hierbij wordt necrotisch weefsel (dus dood weefsel) afgestoten. De zweren kunnen voorkomen als een kraterachtige wond op het lichaamsoppervlak. Nadat zweren zijn ontstaan gaan ze niet snel weg en het kan gebeuren dat ze soms permanent blijven bestaan. Veel voorkomende zweren zijn: maagzweren en zweren aan het beenoppervlak (ulcus cruris).

Momenteel is er in Australië een epidemie aan de gang waar de zogenaamde Buruli zweer de hoofdrol speelt[x]. De Buruli zweer wordt veroorzaakt wordt door een vleesetende bacterie: Mycobacterium ulcerans. Deze huidziekte is eerst opgedoken in Victoria, een stad in Australië, en de hoeveelheid geïnfecteerden zijn in de laatste 4 jaar met 400%  gestegen.

In deze 4 jaar heeft de huidziekte zich zo ontwikkeld dat infecties erger zijn geworden en naar nieuwe plekken in het lichaam verspreiden[x]. De onderzoekers die bij deze epidemie betrokken zijn weten nog niet hoe ze kunnen voorkomen dat mensen deze ziekte oplopen. Daarnaast weet met niet waarom deze zweer, die normaal gesproken vooral in tropische gebieden voorkomt, is opgedoken in gebied met een warm gematigd klimaat. Dit is een klimaat wat over een jaar gemeten vochtig is met een gematigde temperatuur, wat dus niet zoals in de tropen. [y]Gematigde klimaten hebben duidelijke seizoenen, maar de temperatuurverschillen tussen de winter en de zomer zijn niet extreem groot.

Wat ook het bijzondere is aan deze epidemie is dat onderzoekers nog niet achterhaald hebben wat er precies aan de hand is en wat deze epidemie op gang brengt. Op dit moment kan men alleen raden waar het mee te maken kan hebben zoals: neerslag, bodemtype, het wild. Patiënten die deze huidziekte oplopen zijn, zoals eerder vermeld, moeilijk te genezen met een genezingsperiode van 6 tot 12 maanden. Binnen deze periode ondergaan de patiënten verschillende operaties.


Geschreven door: Anass Fendrhoussi

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*