Wetenschappers creëren een levensechte vries-laser

Marjoke Koster/ juli 12, 2018/ Nieuws/ 0 comments

Het lijkt onmogelijk te klinken, maar het is wetenschappers aan de University of Washington gelukt om een laser te maken die objecten bevriest. Het doet je denken aan Snart uit “The Flash”, maar deze laser is een stuk kleiner in diameter. De laser is getest door de temperatuur van water te verlagen tot het vriespunt.

Bron: https://www.outerplaces.com/science/item/10458-scientists-create-a-real-life-freeze-ray

Normaal gesproken worden lasers gebruikt om materialen op te warmen in plaats van deze af te koelen. Maar het is de wetenschappers gelukt om het geteste water te bevriezen met behulp van een infrarood laser.

Om dit fenomeen te bereiken, hebben de wetenschappers de laser achteruit laten lopen. De laser werd gebruikt om een enkele microscopische kristal gesuspendeerd in water te illumineren wat iets meer energie bevat dan het energie opgenomen door de kristal. De hoge energie gloed dirigeert de hitte van het kristal af en het omringende vloeistof, wat het materiaal bevriest.

Dit systeem wordt het “point cool” systeem genoemd. Extreem kleine oppervlakken worden afgekoeld met behulp van gebruik van lichtpunten, waardoor een groot aantal toepassingen mogelijk zijn wetenschappers willen dit systeem gebruiken om specifieke plekken van een computer af te koelen om oververhitting te voorkomen, of zelfs het bevriezen van specifieke gebieden van cellen tijdens het ondergaan van processen zoals celdeling en -reparatie, wat “slow-motion” filmpjes maakt van processen in het lichaam die nog niet volledig begrepen worden.

Tot nu toe wordt het systeem gebruikt op enkele nano-kristallen, dit zijn hele kleine kristallen die alleen onder speciale microscopen bekeken kunnen worden. Maar de wetenschappers zien een toekomst waarin dit systeem in grotere applicaties gebruikt kan worden, zoals productie, telecommunicatie en zelfs defensie.

 


Geschreven door: Anass Fendrhoussi

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*