Project: Coffee Grounds Club

Marjoke Koster/ februari 8, 2017/ Projecten/ 0 comments

The Coffee Grounds Club

Alle Nederlanders samen drinken gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie per dag. Hierdoor ontstaat er meer dan 100.000 kilogram koffiedik per dag. Deze koffie wordt op verschillende locaties genuttigd. Gelet op de circulaire economie is het van belang dat deze enorme afvalstroom wordt omgezet in een bruikbare reststroom en terugkeert in de maatschappij. Op dit moment belandt het grootste deel van het koffiedik nog in de restafvalbak of op de composthoop.

De Coffee Ground Club is een interdisciplinair minorproject van de studie Industrieel Product Ontwerp aan de Hogeschool Rotterdam waarbij koffiedik centraal staat. Het project heeft een vrije invulling en er is onderzoek verricht naar de vraag vanuit de markt voor een nieuwe toepassing van koffiedik. Het onderzoek is uitgevoerd door twee minor studenten in samenwerking met twee studenten van de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Wij (Marjoke en Elisa) hebben de mogelijkheid gehad om bij te dragen aan The Coffee Grounds Club, een interdisciplinair Minor+ project. Dit hebben wij gedaan namens LabAcademy. Wij hebben onderzocht wat de beste bewaarmethoden en -omstandigheden zijn om koffieresten te bewaren. Hierna wordt er door een extern bedrijf een sustainable product gemaakt van deze resten.

De koffieresten hebben wij opgehaald bij Jacqueline van Cefresh. In het eerste experiment is er bekeken op welke temperatuur koffieresten in petrischalen ging schimmelen. Voor dit experiment hebben wij verschillende stoven en koelruimtes gebruikt om de temperatuur constant te houden.

In het tweede experiment hebben wij de koffieresten gevacumeerd in zakken en op verschillende temperaturen bewaard.

Benieuwd wat de resultaten waren? Bekijk dan het onderstaande filmpje!

Wij willen Eline, Daphne, dhr. Braam en dhr. Kamst bedanken voor deze mogelijkheid. Wij hebben hier veel van geleerd en zijn een ervaring rijker.

Heb jij ook interesse gekregen in een Minor+? Neem dan contact op met dhr. Kamst!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*