Biology Facts Friday: I have these Lucid Dreams, where I can’t move a thing!

Marjoke Koster/ oktober 12, 2018/ Uncategorized/ 0 comments

I have these Lucid Dreams, where I cant move a thing!

Lucide dromen zijn dromen waarbij men bewust is dat de droom plaatsvindt. Sommige individuen hebben zelfs controle over gebeurtenissen tijdens deze dromen. Maar hoe verklaren wij deze dromen eigenlijk? Zijn deze dromen überhaupt te verklaren?

Een onderzoek van Voss et al. (2009) toonde aan dat lucide dromen bestaan uit een hybride vorm van bewustzijn en de REM-slaap. De REM-slaap is de ‘’rapid eye movement’’ slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de hartslag, ademhaling en neuronale activiteit variabeler ten opzichte van andere fases van slaap. Het is daarom tijdens deze REM-slapen dat men wat onrustiger kan zijn. Tijdens lucide dromen is gebleken dat de neuronale activiteit verhoogd is in regio’s van het brein die geassocieerd zijn met zelfreflectie[1].

Bron: NEUROLOGICAblog

Je denkt dus als het waren kritisch na over jezelf tijdens je dromen. Het is daarom ook mogelijk om met je onderbewustzijn te communiceren via lucide dromen. Ontdek jezelf!

Heb je overigens wel eens last van nare dromen, dan zijn deze te bestrijden door het brein op lucide dromen te trainen. Hiervoor zijn processen zoals habituatie (=aanleren) van belang. Een prominent voorbeeld hiervan is het bijhouden van een droomjournaal. Hier moeten men letten op terugkerende gebeurtenissen in dromen.

[1] https://www.sciencealert.com/scientists-may-have-found-the-part-of-the-brain-that-enables-lucid-dreaming

 


Geschreven door: Roshen Tewarie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*