Vandaag in …. 1897

Frank van Neerbos/ februari 10, 2016/ Vandaag in/ 0 comments

De geboorte van John F. Enders.
In 1954 won hij samen met Thomas H. Weller en Frederick C. Robins, de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde, voor het ontdekken van een in vitro methode om het poliovirus te kweken.
 Het team van John F. Enders, voerde hun experimenten eerst uit met het bof virus. Deze lieten ze groeien in een cel suspensie, gegroeid in een medium bestaande uit resten amnionmembraan van de kip wat weer aangevuld is met een zout oplossing en rund serum.
Toen der tijd was het typische protocol voor dit soort testen, om na vier dagen wat materiaal van de oude kweek over te zetten naar een nieuwe kweek, in plaats hiervan vond het team dat de cultuur langer houdbaar blijft door na een aantal dagen het medium te verversen maar de cellen erin te laten. Dit geeft de virus voldoende tijd om te repliceren.
Uiteindelijk was de keuze gemaakt om te kijken of deze methode ook werkte met andere cellen. Hierdoor werd gekozen om een embryonale humane huid cellijn en spierweefsel te gebruiken in de suspensie. Het protocol leek te werken, ook weer met het bof virus. Uiteindelijk realiseerde ze zich dat de methode en de cellijnen misschien geen strikt neurotrope was en besloten om de test ook uit te voeren met het polio virus wat ze nog hadden liggen.

vandaagop1021897

Bron:
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1954/enders-robbins-weller-lecture.pdf
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1954/enders-bio.html

Geschreven door: Frank van Neerbos

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*