Biology Fact Friday: Let op je taalgebruik!

Marjoke Koster/ juni 8, 2018/ Biology Facts Friday, Wist je dat/ 0 comments

We spreken (bijna) dagelijks met andere individuen om ons heen (of tegen onszelf wanneer we een moeilijk vraagstuk proberen op te lossen), maar wat houden taal en spraak eigenlijk in? Taal is de expressie van humane communicatie en is een middel om onder andere kennis, overtuigingen en gedrag over te delen. Taal is gebaseerd op gehoor, spraak, gebaren en tekeningen. Deze hebben ieder een betekenis.

Spraak is een manier van verbale communicatie. Om een conversatie te voeren dient men eerst het woord op te nemen in het brein. Dit gebeurt door het horen van spraak, de woorden die hiermee gesproken worden komt via het gehoor als informatie terecht in de primaire auditieve cortex in het brein. Vervolgens komt de informatie terecht in Wernicke’s area, een gebied in het brein dat een belangrijke rol speelt bij het begrip van geluid en taal. Hierna gaat de informatie naar de Broca’s area. Dit gebied in het brein speelt een rol bij het articuleren van woorden. Tot slot komt het terecht in de motorische cortex van het brein, deze stuurt stimulerende impulsen naar onder andere de spieren in je mond, in je gezicht en naar de stembanden om het woord (of woorden) uit te kunnen spreken.

Bron: Goldman, J.G. (februari 2008). ‘’Developmental Dyscalculia: A Brain-Based Etiology’’.

Als we ons verder gaan verdiepen in de genetische aspecten van taal, komen we erachter dat een transcriptiefactor [1] genaamd: FoxP2 essentieel is voor de ontwikkeling van spraak- en taalregio’s in het brein. Ook beïnvloed het taalontwikkeling, zoals de grammaticale vaardigheden.

Leuk extra feitje: Het proces om visueel woorden uit te spreken (via lezen) werkt op een soortgelijke manier, maar deze informatie komt dan eerst terecht in de primaire visuele cortex.

 

[1] Een eiwit dat de hoeveelheid transcriptie van genetische informatie van een bepaald gen kan beïnvloeden, door aan specifieke DNA-sequenties te binden.


Geschreven door: Roshen Tewarie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*