Biology Fact Friday: te diep in het glaasje theorie kijken

Marjoke Koster/ juli 6, 2018/ Biology Facts Friday/ 0 comments

Het is vakantie!!! Dus voor velen ook een tijd van uitgaan en een terrasje pakken. De ene houdt het bij een colaatje, terwijl de ander geniet van een lekker koud glas bier (of vodka of Black Label het is maar net wat je lekker vindt). In de laatstgenoemde dranken zit alcohol. Hoewel het in mate consumeren ervaren nauwelijks effect heeft op de gezondheid, is overmatig gebruik ervan slecht voor onze gezondheid. In dit artikel delven we dieper in een gevolg van overmatige alcoholconsumptie, op de BML-manier natuurlijk.

Beschadiging lever

Alcohol (of ethanol) wordt afgebroken tot acetaldehyde. Dit gebeurt in de lever, de andere primaire uitscheidingsorgaan in het lichaam. Het enzym alcohol dehydrogenase zet ethanol om in de giftige stof acetaldehyde. Deze stof wordt snel omgezet naar acetaat, wat ophoopt in de lever. Al deze reacties zijn globaal weergegeven in Figuur 1. Als reactie op deze ophoping wordt er een signaal gestuurd naar de vetcellen in de lever om meer vet te produceren. Als dit op langer termijn plaatsvindt zal leververvetting optreden. Onbehandeld zal dit leiden tot een leverontsteking (=hepatitis) tot gevolg. Een langdurige leverontsteking kan leiden tot afsterving van de lever (=sclerose).

Figuur 1: Globale weergave van omzetting alcohol naar acetaat. Bron:https://themedicalbiochemistrypage.org/ethanol-metabolism.php

Uitdroging en katers

Bij overmatig alcoholgebruik horen katers. Deze worden veroorzaakt door uitdroging (of dehydratatie). Ooit eens afgevraagd waarom je zoveel moet urineren na het drinken van alcoholhoudende dranken? Dat komt doordat alcohol een diuretische stof (=stof die urinatie bevorderd) is. Een extremere vorm van dehydratatie is een inconsistente elektrolytbalans. Elektrolyten zijn ionen die een elektronische lading bevatten. Ze spelen een prominente (=belangrijke) rol bij het doorvoeren van het actiepotentiaal (elektrische signalen in de vorm van impulsen). Voorbeelden hiervan zijn te vinden in Figuur 2. De factor van uitdroging in combinatie met de productie van de productie van acetaat zorgen samen voor katers.

Figuur 2: Voorbeelden electrolyten. Bron: https://www.perfectketo.com/keto-electrolytes/

 

 


Geschreven door: Roshen Tewarie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*