Biology Facts Friday: Een pittig stuk theorie

Marjoke Koster/ april 27, 2018/ Biology Facts Friday/ 0 comments

Vanaf deze week zal elke 2 weken een Biology Fact gedeeld worden die geschreven is door Roshen Tewarie.

Op z´n tijd vinden wij chilipepers allemaal wel lekker. De een heeft een hogere tolerantie voor peper, de ander vergaat van brandende pijn. Vaak wordt geadviseerd om melk te drinken tegen dit brandende gevoel, maar waarom eigenlijk?

Het molecuul die de brandende sensatie na het eten van de pepers veroorzaakt is capsaicine. De naam is afkomstig van planten met het genus (geslacht) ‘’Capsicum’’. Dit molecuul kan binden met nociceptoren (=pijnreceptoren) op de tong. Wanneer deze binding plaatsvindt, activeert dit de zenuwen in je tong om signalen naar het brein te sturen. Dit zijn letterlijk signalen die ons brein vertellen dat onze tong verbrandt. De daaropvolgende actie is stimulerende impulsen van het brein naar de zenuwuiteinden in de rest van het lichaam stuurt. Dit zijn onder andere de zweetklieren, traanzakken en naar de mucosa (laag cellen die slijmvlies produceren). Hierdoor ga je transpireren (zweten), komen de tranen uit je ogen en ga je snotteren. Daarnaast kunnen ook de cellen in de darmwand geprikkeld worden… wat een stimulerend effect heeft op de afgifte van faeces.

Waar men vaak de fout begaat, is wanneer er water gedronken wordt om de brandende pijn te verzachten. Hetgeen wat dan plaatsvindt is de verspreiding van capsaicine over de gehele tong! Water bestaat uit polaWhat are Capsaicinoidsire moleculen. Melk daarentegen bestaat voor een groot deel uit non-polaire moleculen (die niet oplosbaar zijn in water) zoals caseïne en vet. Melk is daarom een effectieve ‘remedie’ (letterlijk: een middel dat bedoeld is om je beter te maken) tegen de pijn. Het capsaicine is ook een non-polair molecuul en kan hierdoor oplossen in melk (1).

Additionele feiten over capsaicine en andere interessante feiten zijn te vinden op de Instagram en/of Facebook pagina van de BML Ambassadeurs (#RFF: Random Facts Friday).

Inspiratiebron: https://www.youtube.com/watch?v=UkhRANGL9Js&t=189s


Geschreven door: Roshen Tewarie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*