Biology Facts Friday: Waarom geeuwen wij?

Marjoke Koster/ mei 25, 2018/ Biology Facts Friday/ 0 comments

Een saaie les, een te korte nacht of honger kunnen allemaal redenen zijn waardoor wij als mensen gaan geeuwen of gapen. Het gebeurt nogal eens dat je niet kan stoppen met geeuwen. Waar komt dit eigenlijk vandaan en wat zijn de oorzaken ervan? In dit stukje zullen een paar oorzaken van geeuwen aan bod komen!

  • Een tekort aan slaap kan reden zijn tot geeuwen[1]. Geeuwen komt in dit geval tot stand door een signaal uit de hersenen die aangeeft dat je moe bent en slaap nodig hebt. Het slaaptekort kan veroorzaakt worden door je levensstijl maar ook door je manier van slapen. Bij een manier van slapen wordt gedacht aan mensen met een slaapapneu. Bij een slaapapneu treden er adempauzes op tijdens je slaap. Dit zorgt ervoor dat verschillende organen voor korte tijd te weinig zuurstof krijgen.
  • Geeuwen kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen[1]. Hierbij moet je denken aan antihistaminica, antidepressiva en sommige pijnstillers.
  • Vervelen kan ook aanleiding geven tot geeuwen[2]. Als mensen gaan vervelen is de ademhaling vaak veel langzamer, wat resulteert in een lagere concentratie zuurstof in het bloed. De hoeveelheid koolstofdioxide neemt daardoor toe en dat zorgt voor een geeuwrespons. Hierdoor verbetert de longventilatie wat ervoor zorgt dat de zuurstofconcentratie weer stijgt.
  • Overmatig geeuwen kan daarnaast ook een symptoom zijn van ernstige aandoeningen zoals: hersentumor of beroerte, multiple sclerose, epilepsie, leverfalen of een hypoglykemie (te lage bloedglucosespiegel) [1].

Nog een leuke afsluiter: Hoe lang houd jij het vol??

Gebruikte bronnen
–  mensengezondheid.infonu.nl
–  gezondheid.be

 


Geschreven door: Marjoke Koster

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*