Biology Facts Friday: Zwartwit of toch kleur? Hoe ziet ‘’Men’s best friend’’ de wereld?

Marjoke Koster/ mei 11, 2018/ Biology Facts Friday/ 0 comments

Heb je het ook wel eens gehoord of gezien dat honden alleen zwart/wit zien? Zo ja, dan is dat niet waar! Onderzoek van Dr. Neitz, van de universiteit van Washington, heeft namelijk aangetoond dat honden ongeveer hetzelfde zien als kleurenblinde mensen. Maar hoe zit dit proces nu in elkaar?

Honden zien net als mensen door activatie van fotoreceptorcellen in het netvlies. ER zijn drie soorten fotoreceptorcellen: staafjes, kegels en fotosensitieve retinale ganglion cellen (pRGC). Met staafjes worden voornamelijk lichtintensiteiten waargenomen. Kegels registreren met name kleur. De pRGC zijn verantwoordelijk voor pupilreflexen in respons op licht.

Als we de kegels nader bekijken, zien we in de mens drie typen kegels. Als licht op het netvlies valt worden neuronen geactiveerd. Deze sturen dan implusen richting de kegels. De kegels werken dan samen met elkaar en sturen signalen naar het brein om kleuren van elkaar te onderscheiden. Met onze kegels kunnen mensen onderscheid maken tussen rood en groen licht, en tussen blauw en geel licht.

 

 

In het brein van honden wordt daarentegen slecht onderscheid gemaakt tussen blauw en geel en niet tussen rood en groen. Het derde kegeltje ontbreekt namelijk in de ogen van honden. Hierdoor hebben rood en groen licht hebben een neutraal effect op de neuronen in het netvlies. Het brein van honden kan hierdoor geen onderscheid maken tussen rood en groen. Hierdoor zien honden in principe ongeveer hetzelfde als rood-groen kleurenblinde mensen.

Voor het ‘’kleurenblind zijn van honden’’ is er echter een compensatie! Heb je namelijk ooit afgevraagd waarom honden zo goed in het donker kunnen zien? Dit komt doordat honden meer staven hebben op het netvlies. Door deze hogere dichtheid aan staafjes in de hondenogen kunnen ze meer licht absorberen, waardoor ze onder donkere omstandigheden beter zien dan wij.

Meer weten over het onderzoek, bekijk dan de inspiratiebron voor dit artikel:

https://www.livescience.com/34029-dog-color-vision.html

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*