Probleem oplosbaarheid van kurkuma opgelost

Marjoke Koster/ oktober 4, 2018/ Nieuws, Wist je dat/ 0 comments

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is wereldwijd bekend op het gebied van de kruiden. Het wordt heel veel gebruikt in de Indische keuken en in Zuid-Azië in bijvoorbeeld kip of vis gerechten Maar in de wereld van de wetenschap staat kurkuma bekend om zijn therapeutische effecten en de manier waarop het bacteriën dood die zich in vlees bevinden.

Onderzoekers hebben recent nóg een bijzondere eigenschap ontdekt van kurkuma. Het blijkt dat kurkuma een effectieve middel is om tumorcellen te doden.

Volgens associate professor Dipanjan Pan van Bioengineering aan de Universiteit van Illinois, is kurkuma onder de onderzoekers ook wel bekend als een vals spoor. Kurkuma is te gebruiken voor zijn therapeutische effecten in de farmaceutische wetenschap, maar zijn volledige potentie kan niet tot uiting worden gebracht. Dat komt omdat kurkuma slecht oplosbaar is in water. Om een drug te transporteren naar zijn bestemming in het lichaam, moet deze oplosbaar zijn in water.

Pan zijn laboratorium had in samenwerking met Peter Stang, de hoofd redacteur van Journal of American Chemical Society, en een professor (anoniem) Chemie aan de Universiteit van Utah een manier gevonden om kurkuma toch oplosbaar te maken in water, wat mogelijk maakt om de substantie te kunnen leveren aan tumor cellen via het bloedbaan.

Bron: rspt

Het systeem werkt als volgt. De Kurkuma componenten werden in een groter complex gestopt dat wél oplosbaar is in water. Het is een slimme combinatie van chemie en nanoprecipitatie. Nanoprecipitatie is gebaseerd op neerslag van componenten die super klein zijn, vandaar de naam “nano” precipitatie. Het complex dat gebruikt wordt heeft de unieke eigenschap om componenten op te nemen die verschillende vormen hebben: materie in de vorm van een sfeer (ronde bolle objecten) tot lang verlengde draden die een nanometer zijn in diameter. Het component waar over gepraat wordt heet platina.

Platina is een veel gebruikt middel in het gebied kankertherapie. Het doel van de onderzoekers was om de eigenschappen van platina en kurkuma te combineren met elkaar. De resultaten lieten zien dat platina en kurkuma compleet in synchronisatie werken en uiten een synergistisch effect wat antikanker eigenschappen vertoond. Kurkuma liet zien dat de fosforylatie van STAT3 voorkomen werd. STAT3 is een bekende signaleringsweg die de groei van tumor cellen promoot. De platina-kurkuma combinatie doodt de cellen door hun DNA te fragmenteren.

Gebruikte bronnen:

  • https://www.technologynetworks.com/cancer-research/news/researchers-deliver-curcumin-to-cancer-cells-by-solving-its-insolubility-307278
  • https://engineering.illinois.edu/news/article/27273

 


Geschreven door Anass Fendrhoussi

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*